Luonnonkuitukomposiittia soittimiin
Sellupohjainen luonnonkuitukomposiitti on nousemassa yhdeksi viime vuosien kiinnostavimmista suomalaisen metsäteollisuuden uusista mahdollisuuksista. Näistä eväistä rakentuu EU-tuella teollinen klusteri Suomeen.Puun riittävyys ja korkea jalostettavuus luovat paljon mahdollisuuksia.
”Jos paperin kilohinta on noin euron vaiheilla, soittimissa kilohinta on muutamista sadoista jopa tuhanteen euroon”, kertoo Tonal Innovation Center -hankkeen projektipäällikkö Heikki Koivurova.
Teollinen projekti kehittää teollisia innovaatioita, kuten soitinpuuta, tutusta havusellusta. Yksi uuden materiaalin ensimmäisiä käyttäjiä on joensuulainan Flaxwood, joka on patentoinut luonnonkuitukomposiitin käytön soittimiin. Yhtiö tähtää luonnonkuitukomposiittisoittimilla soitinrakennusmarkkinoille, jotka arvioidaan 6,4 miljardin euron suuruisiksi.
Komposiitista valmistetut Flaxwood-kitarat ovat USA:n ja Euroopan markkinoilla saaneet merkittävää tunnustusta.
”Näkymät ovat jo nyt hyvät”, innostuu Flaxwoodin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Karppinen.
Komposiittimateriaalilla voidaan päästä laadullisesti jopa parempaan lopputulokseen kuin perinteisiä soitinpuulajeja käyttämällä. Materiaalina luonnonkuitukomposiitit ovat soinniltaan säädettäviä, kestäviä sekä kierrätettäviä, unohtamatta ilmankosteuden vaikutuksien entistä parempaa hallittavuutta.
Perusteltua optimismia
Flaxwood-kitara on hybridimalli, jossa yhdistyy puurunko ja komposiittikaula. Viime talvena USA:n musiikkimessuilla Flaxwood näyttävine tuotteineen pääsi markkinoille. Sillä on lippulaivan osa Tonic (Tonal Innovation Center) –projektissa, joka yhdistää ja kehittää suomalaisten yritysten ja julkisten toimijoiden kanssa sointiin perustuvien tuotteiden ja palveluiden tuottamiseen tarvittavan, musiikki-, valmistus- ja markkinointiosaamisen kansainväliset mitat käyttäväksi osaamiskeskittymäksi.
Vuonna 2009 käynnistyneen Tonic-yhteistoimintahankkeen konkreettisena tavoitteena on 350 henkilöä työllistävä ja noin 65 miljoonan euron soivien tuotteiden suomalainen klusteri, vuoteen 2025 mennessä. Tonic-projektissa on mukana noin 20 yritystä ympäri Suomea.
Ekologiset pointit olivat messumenestys
Karppisen mukaan vastaanotto Summer NAMM –messuilla – jossa esiteltiin uhanalaista eebenpuuta korvaava luonnonkuitukomposiittista valmistettu viulun otelauta – Nashvillessa oli erittäin innostunut. Jatkuvasti kalliimpaan ja heikkolaatuisempaan eebenpuuhun kyllästyneet soitinrakentajat olisivat halukkaita tekemään tilauksia.
Uuteen Soitinbisnekseen Tonic-seminaari järjestetään Joensuussa 18.–19.11.2010. Foorumi pitää avointa keskustelua perinteisten materiaalien toimittajien ja uuden teknologian edustajien välillä välttämättömänä. Tähän Joensuun seminaari on erinomainen foorumi, johtaja Mike Dickinson C.F. Martin & Co:sta toteaa. C.F.Martin on maailman johtavia akustisen sarjatuotannon kitara-brändejä. Dickinson vastaa yhtiössään kestävän kehityksen mukaisesta vaihtoehtoisten materiaalien kartoittamisesta.
Klusterin vieraina ovat myös maailman johtaviin luonnonkuitu- ja nanokomposiittien asiantuntijoihin lukeutuva professori Kristiina Oksman Ruotsista sekä muun muassa Yamahan muotoilijaryhmässä vaikuttava Marianne Bailey Englannista.
– Reijo Holopainen –