Kilpailukykyä tuotantomuutoksilla

Pelletit

Stora Enso tuottaa Kiteen sahalla sahauksen sivutuotteena syntyvstä sahanpurusta ja hakkeesta lämmitykseen sopivia pellettejä. Tuotteet soveltuvat teollisuuskäytön lisäksi kotitalous- ja pienkattilakäyttöön. Varkaudessa yhtiö muuntaa hienopaperikoneen tuottamaan ensikuituun pohjaavaa aaltopahvin raaka-ainetta.

Molemmat investoinnit tähtäävät kilpailukyvyn parantamiseen.

Kiteen sahan uusi pellettilinja hyödyntää kutterin lastua ja sahanpurua, jotka syntyvät kuoritusta havupuusta koostuvien sahatuotteiden jatkojalostustuksessa. Uusi linja palvelee entistä paremmin Itä-Suomen pellettimarkkinoita.

”Pellettien tuotanto on pyörinyt lyhyen testivaiheen jälkeen oikeastaan keväästä 2014 lähtien täysillä, ja premium-luokan pellettituotantoon pääsimme maaliskuussa. Nyt mennään jo täydellä kapasiteetilla, linjalta tulee keskimäärin 20 000 tonnia pellettejä vuodessa”, kertoo Suomen ja Venäjän kuusisahojen johtaja Asmo Varis.

Sahan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 260 000 kuutiometriä sahatavaraa ja 120 000 kuutiota jatkojalosteita. Valtaosa sahatuotteista menee vientiin, lähinnä Japaniin, Kiinaan ja Ranskaan. Saha työllistää kaikkiaan 125 henkilöä.

Variksen mukaan pellettilinja vahvistaa merkittävästi sahan kilpailukykyä, kun sahaustoiminnan sivutuotteet hyödynnetään entistä tehokkaammin.

”Pelletti on hyvä tuki sahaukselle, joka toki on jatkossakin Kiteen sahan päätoimintaa.”

Kartonkia maailmalle

Varkaudessa Stora Enso muuntaa hienopaperikoneen tuottamaan aaltopahvin raaka-ainetta. Muutostyö toteutetaan syksyllä 2015, ja uusi linja käynnistynee loppuvuodesta 2015. Investointi maksaa noin 110 miljoonaa euroa.

Hienopaperin valmistus loppuu Varkaudessa kokonaan vuoden 2015 kolmannen neljänneksen aikana.

Ensisijainen syy tuotantomuutokseen on selkeä. Kuitupohjaisten pakkausmateriaalien kysyntä on maailmalla kovassa kasvussa. Hienopaperin kysyntä sen sijaan ei ole.

”Painopaperin ja erilaisten graafisten papereiden käyttö on laskenut Euroopassa jo pitkään. Kapasiteettia on liikaa. Siirtymä aaltopahviin on liiketaloudellisesti erittäin hyvä, sillä kartongin kysyntä kasvaa nopeasti”, Stora Enson Packaging Solutions -liiketoimintayksikön johtaja Hannu Alalauri kertoo.

Vaikka investointi ei vaikuta suoraan työpaikkojen määrään Varkauden tehtaalla, ovat sivuvaikutukset kuitenkin merkittävät.

”Tuotannolliseen ketjuun syntyy varovastikin arvioiden 100–200 uutta työpaikkaa, erityisesti puunhankintaan ja logistiikkaan. Eli kyllä sillä merkitystä täällä työllisyyteenkin on.”

Teksti: Jaakko Liikanen
Kuva: Stora Enso

Uusimmat