Jätevesien käsittelyn tehostajat

– Tavoitteemme on, että asiakkaamme saa jo olemassa olevilla jätevesien käsittelyjärjestelmillään parhaan mahdollisen tuloksen eli kaivamme potentiaalit esiin, kertoo Toihan Oy:n toimitusjohtaja Heikki Hannukainen.

Parannettavaa haetaan ensisijaisesti jätevesienkäsittelyprosessien ajamisesta ja ohjaamisesta.

– Mittaustekniikkaa pitää ehkä päivittää ja ajomalleja muuttaa, mikä usein riittää. Mikäli tehdas tarvitsee uutta tekniikkaa, olemme mukana sen valinnassa ja teemme ehdotuksia, mutta vasta, kun nykyisen järjestelmän yksityiskohdat on käyty tarkasti läpi, selittää tutkimusjohtaja Sakari Toivakainen.

Biologian lisäksi tekniikkaa

Heikki Hannukainen ja Sakari Toivakainen perustivat Toihan Oy:n vuonna 2014. Idea syntyi Aalto-yliopiston tutkimusryhmässä, jota johti prosessiteollisuuden ympäristötekniikan professori Olli Dahl.

– Pääsimme tarkastelemaan, mitä metsäteollisuuden jätevedet voivat kertoa meille, ja kartoittamaan jätevesiä. Samaa tarjoamme nyt asiakkaallemme: tutkimme yksittäisiä vesijakeita ja jätevesiä, jotka virtaavat puhdistamoon, ja laskemme, miten puhdistusprosessin voisi optimoida, Hannukainen kuvailee.

Sakari Toivakainen tekee väitöstyötään biologisen vedenpuhdistuksen tehostamisesta. Hän kiersi väitöstyötään tehdessään paperi- sekä sellutehtaita ja huomasi, että kyse ei ole pelkästään biologiasta vaan myös tekniikasta.

– Osaamisemme kehittyi Aalto-yliopiston projekteissa. Lisäsimme siihen omat ajatuksemme ja ymmärsimme, miten voimme auttaa tehtaita saavuttamaan jätevesipäästöjen ympäristötavoitteet.

– Emme siis ainoastaan kerro asiakkaille nykyistä teoriaa, vaan synnytämme oman tutkimuksemme kautta jatkuvasti uutta tietoa.

Liiketoiminnan alkuvaiheessa Toivakainen ja Hannukainen keskustelivat metsäteollisuuden edustajien kanssa siitä, miten tehtaat voisivat hyötyä Toihan Oy:n asiantuntemuksesta. Alussa on tärkeää päästä näyttämään osaaminen, hankkia asiakasreferenssejä ja kehittyä samalla koko ajan lisää.

– Suomessa meillä on loistava mahdollisuus kehittää osaamistamme, koska täällä on paljon metsäteollisuutta ja pitkä historia teollisuuden jätevesien käsittelyssä. Lähivuosien tavoitteena on laajentaa liiketoimintaa myös kansainvälisille markkinoille.

Teksti: Susanna Cygnel
Kuva: Toihan Oy

Uusimmat