Innovatiivinen Dolea-pilli tähtää maailman markkinoille

Pitkän ja harkitun tuotekehityksen – sekä etenkin osaavan patentointityön – tuloksena syntynyt kuumasaumattu kartonkipilli on kilpailueduiltaan monin tavoin voittamaton.

”Dolea on ainoa varteenotettava pillivaihtoehto muovipilleille niin ympäristöystävällisyytensä kuin käyttömukavuutensa ansiosta”, Dolea Oy:n toimitusjohtaja Mika Salomäki tiivistää.

”Tähän asti maailmassa käytössä olleet paperipillit on todettu usein surkeiksi siinä, että ne sulavat juomaan ja tarttuvat suuhun. Nykyiset paperipillit eivät myöskään ole kovin helposti kierrätettäviä sisältämänsä liiman takia. Tilaisuus oli siis globaalisti otollinen hyvälle ekologiselle pillille.”

Dolean pillit ovat aidosti kierrätettävissä olemassa olevissa kartongin ja paperin kierrätysjärjestelmissä. Niistä tulee arvokasta raaka-ainetta käyttökerta toisensa jälkeen.

Käytettävyys, muovittomuus, liimattomuus

Tällä hetkellä maailmalla käytetyistä pilleistä noin 97 prosenttia on muovisia. Euroopan Unionin päätöksellä kertakäyttöiset muovipillit kielletään vuoden 2021 aikana.

Mutta muovivastaisuus alkoi nostaa päätään jo vuoden 2018 alussa, jolloin Englannin kuningatar Elisabeth kielsi muovipillit hovissaan. Kuninkaallinen kannanotto herätti median huomion, ja sai myös Salomäen heräämään kehittämään parempaa vaihtoehtoa.

”Rupesin ideoimaan ensin materiaalia juomapurkkeihin ja siitä idean jalostus jatkui juomapilleihinkin. Pistin pystyyn yrityksen, joka sai nimekseen ajatuksen syntymislähtökohdan mukaan Her Majesty’s Drinking Box. Kirjoitettiin toki kirjekin tästä Iso-Britannian hoviin. Emme tosin saaneet vastausta”, Mika Salomäki naurahtaa.

Tuotanto käynnissä

Yritystoiminta ja kaupallistaminen lähtivät nopeasti liikkeelle Dolea-nimisenä yhtiönä, ja neuvotteluja aloitettiin asiakkaiden ja partneritahojen kanssa. Pillimateriaalina Dolea käyttää partnerinsa Kotkamillsin kehittämää kuumasaumautuvaa vesipohjaisella dispersiopinnoitteella päällystettyä kartonkia.

Salomäen mukaan patentoidun Dolea-pillin maailmanvalloitus on täysin mahdollista. Juomapillien globaali vuosikulutus on noin 500–600 miljardia pilliä.

”Koska Dolea on ainoa liimaton kuitupohjainen pilli – ja johon voi myös helposti printata –,maailman suurimmat brändit ovat jo aktiivisesti ottaneet meihin yhteyttä ja keskustelua käydään tiiviisti. Asiakkaat haluavat toki testata tuotteet tarkkaan, mutta uskallan sanoa, että asiat etenevät vauhdikkaasti. Tuotanto on jo alkanut.”

Dolea Oy
  • Perustettu: 2019
  • Tuote: liimaton kartonkipilli (oma tuotanto) sekä koneet ja lisenssit Dolea-pillien valmistamiseksi.
  • Visio: Dolea tulee olemaan kestävän kehityksen mukainen yritys ”Nro 1” tarjoten ekologisia ja käyttäjäystävällisiä juomapillejä vertaansa vailla olevin brändäysmahdollisuuksin.

Teksti Tuija Holttinen
Kuva Dolea Oy

Uusimmat