Viimeisten 20 vuoden aikana digitalisaatio on muuttanut massa- ja paperiteollisuutta perustavanlaatuisesti, ja sen arvo on laajasti tunnustettu alalla.
”Yritysten investointiohjelmat ohjaavat muutosta, ja digitalisaatio tuottaa jo lisäarvoa. Monille asiakkaillemme digitaalisten ratkaisujen liittäminen olemassa oleviin vanhoihin järjestelmiin paperikoneiden suorituskyvyn parantamiseksi on ollut kustannustehokas tapa aloittaa matka digitalisaatioon”, sanoo Stefano Cinquina, sellu- ja paperiteollisuuden globaalin liiketoimintalinjan johtaja, ABB Process Industries.
Uuden sukupolven digitaalisesti lukutaitoisten työntekijöiden houkutteleminen massa- ja paperiteollisuuden palvelukseen on joissakin maissa vaikeaa, koska alaa pidetään vanhanaikaisena.
”Erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on pulaa alan työntekijöistä. Tarvittavan ammatillisen osaamisen kysyntä on muuttunut, ja sellu- ja paperitehtaat tarvitsevat korkeammin koulutettuja työntekijöitä kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Työntekijöiden tulee pystyä käyttämään monimutkaisia järjestelmiä. Siksi on tarpeen kehittää nykyisen henkilöstön taitoja ja houkutella uutta työntekijäsukupolvea.”
Rekrytoijien tulisi rikkoa rajoja
Cinquina huomauttaa, että toimiala tarvitsee monen alan asiantuntijoita, esimerkiksi fyysikoita sekä elektroniikka- ja optikkoinsinöörejä.
”Suomessa ja muissa sellaisissa maissa, joissa massa- ja paperiteollisuus on merkittävä työllistäjä, insinööriopiskelijoilla on selkeä näkemys tästä toimialasta. Näin ei kuitenkaan ole kaikkialla. Kannustan ihmisiä opiskelemaan useiden toimialojen taitoja. Työnantajia sen sijaan kannustan rekrytoidessa tarkastelemaan laajasti hakijoiden relevanttia osaamista kapean erityisosaamisen sijaan.”
Toisin kuin aikaisemmat sukupolvet, nykyään työntekijät haluavat harvoin työskennellä vuosikymmeniä yhdessä yrityksessä tai edes samalla alalla.
”Sellu- ja paperitehtaiden ei pitäisi yrittää korvata lähteviä tai eläkkeelle jääviä työntekijöitä samanlaisilla työntekijöillä. Rekrytoijan pitäisi mieluummin jakaa heidän asiantuntemuksensa osiin ja rakentaa tiimi, jolla on oikeat taidot. Uudet työntekijät voivat tuoda mukanaan kokemuksiaan muilta aloilta”, Cinquina muistuttaa.
Digitalisaatio voi auttaa tiedon siirtämisessä työntekijältä toiselle. Laitteiden käyttäjät voivat löytää vastauksia ongelmiin digitalisaation ja generatiivisen tekoälyn avulla. Älykkäät koneet voivat ehdottaa korjaavia asetuksia toiminnan tehokkuuden optimoimiseksi.
”Jokaisella tehtaalla ei tarvitse olla kaikkien alojen erityisasiantuntijoita, sillä ongelmatilanteissa voidaan käyttää etätukea. Tehtaan laitteiden digitaaliseen tietoon pääsee käsiksi etänä pilven kautta.”
Parempi analytiikka mahdollistaa kestävämmän tuotannon
Digitalisaatio lisää massa- ja paperiteollisuuden ekologista kestävyyttä. Digitalisoiduilla sellu- ja paperitehtailla on tarkempaa tietoa koneista ja niiden käyttämistä materiaaleista kuin koskaan ennen.
”Tämän seurauksena tehtaiden jätettä voidaan vähentää ja lisäksi energian ja materiaalin kulutusta voidaan hallita ja vähentää. Tehtaat saavat myös entistä tarkempia mittauksia tuottamastaan lämmöstä ja energiasta”, Cinquina toteaa.
Digitalisaatio mahdollistaa myös siirtymisen määräaikaishuolloista vikoja ennakoiviin omaisuudenhallintaratkaisuihin.
Digitalisaation vaikutukset massa- ja paperiteollisuuteen
Henkilöstön taitoja on kehitettävä, koska työntekijöiden on kyettävä käyttämään monimutkaisia järjestelmiä.
Rekrytoinnissa työnantajien tulee tarkastella relevantteja taitoja kapean erityisosaamisen sijaan. Asenteeksi tulee ottaa, että eri alat voivat oppia toisiltaan.
Digitalisaatio auttaa lisäämään tehtaan tehokkuutta ja pienentämään sen valmistamien tuotteiden hiilijalanjälkeä. Koko tuotantoketjusta tulee sen myötä ekologisempi.
”Analytiikka voi ohjata asiakkaamme oikeisiin huoltoväleihin. Tämä tarkoittaa heidän omaisuudelleen pidempää käyttöikää ja pienempiä vika- ja ylläpitokustannuksia.”
Cinquina korostaa T&K:n roolia kestävän kehityksen lisäämisessä. Hän huomauttaa, että massa- ja paperiteollisuutta pitäisi kutsua biokuituteollisuudeksi.
”Tällä alalla voidaan käyttää muitakin materiaaleja kuin puuta. Biokuiduilla voi olla käyttöä paperin lisäksi esimerkiksi tekstiiliteollisuudessa, mikä lisäisi ekologista kestävyyttä ja kierrätettävyyttä”, Cinquina toteaa.