Kosteudenhallintaa langattomasti

Kuivana säilyminen, kosteusvaurioiden tunnistaminen ja niihin pureutuminen ovat Wiisteen ratkaisuiden ytimessä.

Wiiste on kansainvälisestikin edelläkävijä langattoman kosteudenseurannan järjestelmissä. Tampereella toimivan yrityksen kehittämä ja valmistama Wiiste Wireless -järjestelmä kattaa rakennusvaiheen lisäksi koko rakennuksen elinkaaren aikaisen kosteudenseurannan.

Toimitusjohtaja Aki Böök toteaa, että kyseessä on varsin yksinkertainen järjestelmä. Oivaltavaa on järjestelmän helppokäyttöisyys, laadukas mittaus sekä toiminnan läpinäkyvyys.

Rakenteeseen kiinnitettävän kosteusmittarin kiinnitysruuvit toimivat samalla elektroneina ja kertovat rakenteen kosteustilan kahdelta eri syvyydeltä. Lisäksi laite seuraa ilman kosteutta ja lämpötilaa. Se hälyttää jos kosteutta havaitaan – ja samoin se kertoo myös milloin mitattava kohde on jälleen kuiva. Tietoja voi seurata reaaliaikaisesti pilvipalvelun kautta.

”Olennaista on jatkuva seuranta. Ajantasainen kosteusdata on aina saatavissa ja näin mahdollistetaan trendiseuranta ja esimerkiksi hälytysten automatisointi. Aika yksinkertaisilla ratkaisuilla voi helpottaa maailmaa.”

Böök myös muistuttaa, ettei kyseessä ole ainoastaan rakenteiden kuivana säilymisen osoittaminen.

”Tällä ratkaisulla pystytään luotettavasti osoittamaan myös se, että rakenne on kuivunut, vaikka se jossain vaiheessa olisikin ollut kostunut.”

Kun kiinteistön elinkaaren aikana taltioitu data on avoimessa käytössä, se hyödyttää kaikkia osapuolia rakentajista loppukäyttäjiin.

”Läpinäkyvyys rakentamisen kaikissa vaiheissa on jokaisen toimijan etu. Uskon, että se, joka pystyy osoittamaan osaamisensa laadukkuuden ja uskaltaa myös jakaa datan muiden toimijoiden kanssa, saa kilpailuetua läpinäkyvällä toiminnallaan.”

Wiisteen tämän vuoden pääteemana on kansainvälistyminen.

”Haluamme olla aktiivisesti mukana asiakasrajapinnassa ja mahdollisuuksien mukaan myös erilaisissa  kehityshankkeissa”, Aki Böök sanoo.

”Hyvät ja osaavat kumppanit ovat meille tärkeitä. Olemme saaneet olla mukana muun muassa sellaisten tekijöiden kuin Saint Gobain Weberin ja Stora Enson kanssa.

Olemme myös mukana Oulun AMK:n vetämässä Tallwood-projektissa, jossa on tarkoitus älykkäiden ratkaisujen ja kosteudenhallinnan avulla kehittää puurakentamista sekä Suomessa että muissakin Pohjoismaissa.

Wiiste on vuonna 2012 perustettu rakenteiden langattomaan kosteudenseurannan ja  mittausjärjestelmiin keskittynyt yritys. Oma tuotekehitys ja tuotteiden valmistus tapahtuu Suomessa. Tällä hetkellä yritys työllistää seitsemän henkilöä, tavoitteena on kuluvan vuoden aikana kasvattaa sekä liikevaihtoa että henkilöstömäärää.

 

 

Uusimmat