Kai Laaja, Aki Laaja ja metsäkoneen kuljettaja Marko Koppelomäki keskustelevat metsähakkuualueella metsäkoneen vieressä.
Metsässä on osaajille tilaa. Vasemmalta Kai Laaja, Aki Laaja ja kuljettaja Marko Koppelomäki.

Osaajia omalta opintopolulta 

Metsä-Multia ei ole jäänyt työvoimahaasteissaan tuleen makaamaan. Vuodesta 2017 lähtien yhtiö on kouluttanut opintopolullaan 17 ammattilaista. Heistä 15 on yhä yhtiössä töissä.

”Aikamme mekin toistimme mantraa, että osaajia on korjuuketjuun vaikea saada ja ihmettelimme, kenen tehtävä on heitä kouluttaa. Sitten lopetimme päämme seinään hakkaamisen ja ryhdyimme rakentamaan tarpeisiimme sopivaa opintopolkua”, sanoo Multialla päämajaansa pitävän yhtiön hallituksen puheenjohtaja Kai Laaja. Yhtiön toimitusjohtaja on hänen veljensä Aki Laaja

Järjestelyt työvoiman hankkimiseksi aloitettiin vuonna 2013.

”Ryhdyimme hankkeeseen jo ennen Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan investointipäätöstä. Työvoiman riittävyys oli turvattava tuotantoketjussamme. Pohdimme myös tuotekehityksemme tehostamista. Tärkeimpänä investointikohteena näimme henkilöstömme.”

Metsä-Multia työllisti vuonna 2013 noin 50 henkilöä.

Nykyisin puunkorjuuseen, puun lähikuljetuksiin, energiapuun korjuuseen sekä maanmuokkaukseen erikoistunut yhtiö työllistää 130 henkeä.

Kai Laaja huomauttaa, että metsäala on kansantaloudelle äärimmäisen tärkeä arvonluoja.

”Omassa arvoketjussamme korjataan puuta 1,6 miljoonaa kuutiota vuodessa. Maakuntaan siitä jäävä rahamäärä on noin 100 miljoonaa euroa.”

Haussa hyvät tyypit

Perinteinen malli alan töihin kulkee ammattiopistojen metsäalan opintojen kautta.

”Oppilaat hakevat sitten itselleen työssäoppimispaikkoja. Me teemme toisin. Haemme haastatteluin hyviä tyyppejä, joilla on halu alalle ja meille töihin. Tarjoamme käytännön oppimisympäristön ja takaamme polulta valmistuville myös työpaikan.”

Yhteistyö oppilaitosten kanssa on silti tärkeää Metsä-Multialle.

”Teoriapuoli ja yleissivistävä opetus on koulun asia. Varsinkin nuorisoasteelta oppiimme tulevien kohdalla pidämme tärkeänä, että he saavat ammattitutkinnon.”

Metsä-Multian opintopolulle tulee hakijoita sekä oppilaitoksista että alanvaihtajilta.

”Tällä hetkellä oppimispolullamme on neljä henkilöä. Kaksi jo aikuista alanvaihtajaa ja kaksi nuorisoasteen kaveria. Nyt on siis fifty-fifty, mutta suhdeluku vaihtelee.”

Opintopolulle tulevista lähes kaikki ovat Keski-Suomesta.

”Multialta Jyväskylään, Äänekoskelle ja Mänttään sekä Saarijärvelle ja Toivakkaan. Hakijoista 99 prosenttia tulee tältä alueelta.”

Harvesterin lumo

Oppilaitoksen kanssa tehtävä koulutussopimus voidaan muuttaa oppisopimuskoulutukseksi vasta sitten kun henkilön taidot ovat harjaantuneet riittävälle tasolle.

”Se tapahtuu suunnilleen kolmantena vuonna, noin 500 työkonetunnin jälkeen.”

Kiinnostavin kone on harvesteri, mutta sen puikkoihin ei niin vaan pääse.

”Nuorisopuolella monella on kova kiire harvesteriin mutta ensin pitää oikeasti ymmärtää, mistä tässä työssä on kysymys.”

Ajatus on hieman kärjistäen se, että arvokas harvesteri ei ole pelikone vaan kovaa tulosta metsässä tekevä tuotantokone.

”Meillä tämä menee yleensä niin, että ajokonepuolella opiskellaan armeijaan asti. Vasta armeijan jälkeen on harvesterin vuoro.

Metsä-Multia Oy

– Perustettu Multialla 1977
– Nykyiset omistajat Kai ja Aki Laaja
– Liikevaihto 17,8 M€
– Henkilöstö 130
– 37 hakkuukonetta ja 36 ajokonetta
– Keskisessä Suomessa toimiva yhtiö keskittyy puunkorjuuseen, puun lähikuljetuksiin, maanmuokkaukseen ja suunnitteluun.
– Asiakkaina Metsä Group, Versowood Oy, Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi ja Päijänne sekä UPM Metsä.

Uusimmat