Uuden sukupolven ohjausjärjestelmä

Valmet DNAe Distributed Control System (DCS) -järjestelmällä Valmet määrittelee uudella tavalla, mitä hajautettu ohjausjärjestelmä voi olla verkostoituneessa digitaalisessa maailmassa.

Prosessiteollisuudessa on meneillään muutosten aika. Valmet vie prosessiautomaatiota eteenpäin ja esittelee uuden sukupolven hajautetun Valmet DNAe-ohjausjärjestelmän. Täysin verkkopohjainen prosessinohjaus sisältää uuden kyberturvallisen järjestelmäarkkitehtuurin, ohjausohjelmistot ja laitteistot sekä suunnittelu- ja analytiikkatyökalut, jotka auttavat asiakkaita parantamaan toimintansa tehokkuutta, tuottavuutta, kestävyyttä ja turvallisuutta.

”Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti. Hajautettujen ohjausjärjestelmien kaltaisten teollisten järjestelmien on toimittava myös nykyisessä digitaalisesti verkottuneessa maailmassa”, sanoo Jukka Ylijoki, Vice President of R&D, Automaatiojärjestelmät, Valmet.

”Vuosikymmeniä kestävän aidosti avoimen ja turvallisen hajautetun ohjausjärjestelmän rakentaminen edellytti täydellistä uudistusta. Meidän oli varmistettava, että järjestelmä on juuri niin luotettava, suorituskykyinen, joustava ja turvallinen kuin asiakkaamme tarvitsevat. Valmet DNAe:ssä on otettu huomioon kaikki mainitut näkökohdat.”

Perusta digitalisaatiolle ja autonomisille toiminnoille

Vaikka hajautetun ohjausjärjestelmän vaatimukset ovat parissa kymmenessä vuodessa muuttuneet perusteellisesti, hajautetun ohjausjärjestelmän pitää Valmetin mukaan edelleen ensisijaisesti yhdistää kenttälaitteet prosessinohjaukseen.

”Yhteinen tekijä on datan parempi hyödyntäminen. Jotta voidaan saavuttaa suurempi autonomia, hajautetun ohjausjärjestelmän on kerättävä, hallittava, analysoitava ja jaettava korkealaatuista dataa laitoksen tuotantotekniikkajärjestelmissä ja taustalla olevissa tietotekniikkajärjestelmissä”, sanoo Harri Mustonen, Director of Control Systems, Valmet.

”Valmet DNAe tekee tämän mahdolliseksi yhtenä yhtenäisenä järjestelmänä. Reaaliaikaisen prosessinohjauksen lisäksi Valmet DNAe tuo jäsenneltyjä ja laadukkaita tiedonhallintatyökaluja edistykselliseen analytiikkaan ja raportointiin hajautetun ohjausjärjestelmän ytimeen. Näin asiakkaat voivat parantaa digitaalista älykkyyttään kaikilla tasoilla, saavuttaa entistä korkeammat tavoitteet ja vähentää samalla tuotantokustannuksia.”

Kyberturvallisuus kohtaa avoimen yhdistettävyyden

Valmetissa todetaan DNAe:n kehittämisessä olleen keskeistä se, että digitaalinen muutos on sujuvaa asiakkaiden kannalta. Asiakkaiden pitää voida avata hajautettu ohjausjärjestelmä helposti hallittavalla tavalla, jotta he voivat yhdistää järjestelmät ja tietolähteet. Valmetin aiempaa kunniahimoisempi tavoite oli, miten voidaan turvata järjestelmä, joka on suunniteltu avoimeksi ja mukautuvaksi.

 ”Keskityimme tinkimättömän tarkasti kyberturvallisuuteen ja tämä oli ehkä suurin oivalluksemme aloittaessamme Valmet DNAe:n kehittämisen”, kertoo Jukka Ylijoki.

”Valmet DNAe varmistaa kyberturvallisuustoimet operatiiviselta kenttätasolta aina IT-tason viestintään. Järjestelmän eri verkkokerrokset ja tekniset ominaisuudet on kehitetty sertifioitujen Security Development Lifecycle Assurance (SDLA) -menetelmien pohjalta, mikä takaa turvallisuuden ensimmäisestä koodirivistä lähtien.”

Jokaisella käyttäjällä on enemmän merkitystä kuin koskaan

Valmet näkee tulevaisuuden työympäristöjen olevan haasteellisia suuren eläköitymisen ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi, joten järjestelmien on oltava paljon nykyistä helpompia oppia ja käyttää.

”Valmet DNAe:n avulla tiimit voivat tehdä saumatonta yhteistyötä eri prosessialueilla, toimipisteissä, osastoilla ja organisaatioissa, kun ne toteuttavat käytettävyyteen keskittyvää suunnittelufilosofiaa. Käyttäjät saavat intuitiivisen kokonaisvaltaisen näkymän prosesseista, toimipaikoista ja asennuskannoista. Tämä takaa parhaan tilannetietoisuuden ja tiimien välisen yhteistyön. Valmet DNAe on yhtä paljon ihmisten yhteen tuomista ja uusia työskentelytapoja kuin järjestelmien yhdistämistä”, uskoo Harri Mustonen.

”Haluamme, että parhaat asiantuntijat ovat asiakkaidemme käytettävissä ja tekevät saumatonta yhteistyötä datan analysoinnissa, ongelmien ratkaisussa ja prosessien suorituskyvyn optimoinnissa. Kaikki käyttäjät voivat nyt helposti käyttää prosessidataa ja hyödyntää sitä, jolloin dataan perustuva päätöksenteko paranee ja nopeutuu”, täydentää puolestaan Jukka Ylijoki.

Tulevaisuus alkaa nyt

Valmet lupaa, että myös Valmet DNA -asiakkaat voivat hyötyä Valmet DNAe:n uusimmasta teknologiasta ja innovaatioista. Valmet DNA -asiakkaille on valmiiksi suunnitellut päivityspolut, joiden avulla he voivat siirtyä Valmet DNAe:hen tuotanto- ja investointisuunnitelmiinsa parhaiten sopivilla aikatauluilla. Asiakkaat voivat aloittaa optimoinnin ja suorituskyvyn parantamisen nopeasti toimialakohtaisen Valmet DNAe -sovelluskirjaston avulla.

Mitä? Valmet DNAe-ohjausjärjestelmä on verkkopohjainen prosessinohjaus, joka sisältää uuden kyberturvallisen järjestelmäarkkitehtuurin, ohjausohjelmistot ja laitteistot sekä suunnittelu- ja analytiikkatyökalut, jotka auttavat asiakkaita parantamaan toimintansa tehokkuutta, tuottavuutta, kestävyyttä ja turvallisuutta.
 
Miksi? Prosessiteollisuus muuttuu, ja hajautettujen ohjausjärjestelmien kaltaisten teollisten järjestelmien on toimittava myös nykyisessä digitaalisesti verkottuneessa maailmassa. Valmet DNAe on yhtä paljon ihmisten yhteen tuomista ja uusia työskentelytapoja kuin järjestelmien yhdistämistä.

Uusimmat