Matti Toivonen katsoo kohti kameraa.

Uuttera puurtaja on osin piilossa

Tekoäly on töissä Metsä Groupin Rauman sahalla ja biotuotetehtailla. Sahalla se näkyy selkeimmin, sillä tuotantolinjalla ei ole ihmisiä.

Biotuotetehtaalla tekoäly on niin sanotusti konepellin alla. Se analysoi taustalla kerättävää tuotantoon ja kunnossapitoon liittyvää dataa, kertoo Metsä Fibren sellutuotannon tekninen johtaja Matti Toivonen.

Rauman sahalla tekoälyn läsnäolon hoksaa nopeammin automaatiosta. Linjastolla on lähinnä konenäöllä varustettuja robotteja, operaattorit ovat toisaalla valvomassa sahan toimintaa.

Toivosen mukaan tekoälynkin hyödyntämiseen metsäteollisuudessa on vaikuttanut ennen muuta tietokoneiden laskentatehon kasvu. Hän huomauttaa, että dataa on kerätty suuret määrät aiemminkin. Sitä ei ole aiemmin vaan hyödynnetty, koska laskentatehoa ei ole ollut riittävästi.

”Esimerkiksi Äänekoskella dataa kerätään sekunnin välein 37 000 pisteestä. Tietoa tulee jatkuvalla syötöllä muun muassa prosessien sujuvuudesta ja laitteistojen kunnosta. Tehtaan käytettävyyden kannalta on tärkeä tietää muun muassa se, milloin jokin osa saattaa olla vikaantumassa.”

Toinen tuotantoympäristö diginä

Tekoälyä hyödynnetään Äänekoskella myös tehtaan tuotantoprosessista luodussa digitaalisessa kaksosessa.

”Se laskee tehtaan prosesseja digitaalisessa ympäristössä. Ihmisoperaattori voi myös antaa tarvittaessa tekoälylle luvan ajaa siellä tehtaan prosesseja.”

Automaatiotakin tukeva datan käyttö vaikuttaa myös tietoturvaan.

”Automaatio on ollut tuotantolaitoksillamme varsin kehittynyttä jo pitkään, ja siihen liittyvä tietoturva on ollut aiemmin erillinen järjestelmä. Ongelmaahan ei olisi, mikäli yhä toimittaisiin vain tuotantolaitoksen sisällä. Mutta sellainen ei ole tätä päivää. Kerättyä dataa hyödynnetään nykyään pitkin tuotannollista arvoketjua. On selvää, että kun dataa jaetaan esimerkiksi pilvipalveluiden kautta hyödynnettäväksi, kasvavat myös tietoturvaan liittyvät riskit.”

Lisääntynyt automaatio vaikuttaa myös työturvallisuuteen.

”Asiassa on oikeastaan kaksi puolta. Automaatio vähentää riskipitoisia tehtäviä, kun työn hoitaa robotti. Mutta työturvallisuuskoulutuksen on oltava ajan tasalla. Operoivan henkilön on ymmärrettävä tarkkaan, mitä kyseisessä työpisteessä automaation alla tapahtuu.”

Uusimmat