Keväällä 2022 Paptic Oy:n CTO:na (Chief Technology Officer) aloittanut Heidi Saxell on kiinnostunut työn kokonaisvaltaisuudesta, joka kasvuyrityksissä on usein vallalla. Tekijöitä odottaa omanlaisensa vapaus mutta myös suuret vastuut.
”Suurissa organisaatioissa on helpompaa piiloutua määritellyn työroolinsa taakse. Papticissa ei ole valmiita vastauksia. Toisaalta ei tarvitse myöskään ajatella, edustanko nyt yrityksen virallista linjaa, koska se on vasta muotoutumassa. Korostan samaa myös tiimini jäsenille. Päättäkää asia ja toimikaa niin, että koette vievänne yritystä eteenpäin yhteisesti sovittujen tavoitteiden ja arvojen mukaisesti.”
Papticin liiketoiminnan ydin on materiaali-innovaatio. Muovia korvaavaa puupohjaista materiaalia voidaan tuottaa ilman konvertointia nykyisillä paperikoneilla ja se soveltuu myös jalostukseen muovipakkauskoneilla. Vuonna 2022 noin 11 miljoonan euron liikevaihdon tehnyt yhtiö työllistää nyt 35 henkilöä.
Paptic-materiaaleja tuottaa Euroopassa kolme sopimusvalmistajaa. Yhtiön myynnin ja liiketoiminnan kehityshenkilöt ovat eri puolella Eurooppaa lähellä asiakasta rakentamassa yhtiön tunnettavuutta sekä tukemassa yrityksiä materiaalien käyttöönotossa.
”Yrityskulttuurissamme korostuvat läpinäkyvyys ja yhteistyö. Kasvamme yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Kaikki oleellinen tieto jaetaan avoimesti, sillä jokaisen toiminta vaikuttaa suoraan koko yrityksen toimintaan.”
Saxell on vaikuttunut Papticin matkasta VTT:n spin-offista kasvuyritykseksi. Yhtiö on saanut hyvin sekä julkista että yksityistä rahoitusta. Esimerkiksi japanilainen kauppahuone Itochu on sijoittanut Papticiin huomattavan summan.
Saxell työskenteli aiemmin innovoinnin parissa Stora Ensolla.
”Stora Ensoon minut palkattiin alkujaan kemistinä, ja viime vuodet toimin innovaatiojohtajana yhtiön biomaterials-liiketoiminnassa.”
Saxell sanoo arvostavansa paljon Stora Enson oikeanlaista johtamista korostavaa bisnesetiikkaa.
”Tein kuitenkin aiempaan työhöni liittyen pienen ajatusleikin. Jos paikka olisi juuri nyt auki ja saisin päättää seuraajastani, niin palkkaisinko itseni siihen? Rehellinen vastaus oli, etten palkkaisi. Tiesinkin erään itseäni sopivamman. Hänet myös palkattiin.”
Saxell halusikin lähteä etsimään ennen muuta uusia kokemuksia. Hän etsi uusia tehtäviä konsernin sisällä, kun häneen otettiin yhteyttä Papticista.
”Tiesin toki yrityksen. Tapasimme, ja keskinäiset kemiamme kohtasivat. Siitä se sitten lähti.”
Kolme vinkkiä
1. Biotalous on ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin vastatessaan sanan-mukaisesti tulevaisuuden ala.
2. Uusiutuvat ratkaisut ja muun muassa selluloosaan liittyvä tutkimus ja tuotekehitys tarjoavat monipuolisia työtehtäviä.
3. Työuralla kannattaa tieteellisen pohjan ohella panostaa myös kaupalliseen osaamiseen – osaava tutkija ei ole luonnostaan osaava kaupallistaja.