Aayush Jaiswal pitää kädessään VTT:n kehittämää uutta selluloosakalvoa katsoo kohti kameraa.
”Teemme kalvon toiselle puolelle erittäin ohuen heijastavan pinnoitteen, jolloin kalvo toimii kuumalla säällä ja kirkkaassa auringonvalossa peilin tavoin. Tämä helpottaa tilojen jäähdyttämistä. Kylmällä kalvo sen sijaan imee auringon säteilyä itseensä ja auttaa tilan lämmittämisessä”, Aayush Jaiswal kertoo.

Passiivinen jäähdytysratkaisu kasvipohjaisen nanoselluloosan avulla 

Maapallo lämpenee ja erilaisia jäähdytysratkaisuja tarvitaan kaikilla pallon leveysasteilla. 

VTT:llä kehitetään sääolosuhteisiin mukautuvaa ikkunakalvoa, joka mahdollistaa rakennusten passiivisen jäähdytyksen ja lämmityksen sekä säästää myös energiaa. CoolCellulose-projekti alkoi tammikuussa 2022 ja jatkuu edelleen.  

”Passiivisia jäähdytysmateriaaleja ja myös selluloosapohjaisia ​​jäähdytysmateriaaleja koskevia tutkimuksia on paljon. Tämä teknologiamme vie kuitenkin kehitystä askeleen pidemmälle”, sanoo VTT:n tutkija ja projektipäällikkö Aayush Jaiswal.  

Sään mukaan toimintaa muuttava materiaali 

CoolCellulose-projektissa ratkaisu perustuu uusiutuvaan kasvipohjaiseen nanoselluloosaan, jota voidaan käyttää kalvona tai pinnoitteena. Nanoselluloosaa hyödyntävässä kalvossa on termokromisia partikkeleita, jolloin materiaalin toiminta mukautuu automaattisesti sääolosuhteisiin ja auttaa sekä jäähdyttämään rakennusta kesällä että pitämään sen lämpimänä talvella.  

”Kehitimme sääolosuhteisiin mukautuvia passiivisia jäähdytysmateriaaleja käyttämällä selluloosanano-materiaalia, joka tunnetaan myös nimellä nanoselluloosa. Sopeutumiskyky on materiaalin luontainen ominaisuus, ja sen laukaisee lämpötilan muutos. Jäähdytyskalvomme ja -pinnoitteemme toimivat siis lämmön heijastajana kuumalla säällä ja lämmön absorboijana kylmällä säällä. Lämpötila, jossa lämmitys kytkeytyy jäähdytykseen, on täysin hallittavissa tuotantoprosessin aikana. Tämä toimintamalli säästää energiaa ympäri vuoden, toisin kuin puhtaasti jäähdyttävät ratkaisut.” 

Vahvaa passiivista jäähdytyspotentiaalia 

CoolCellulosen ei ole tarkoitus korvata aktiivisia jäähdytys- tai lämmitysjärjestelmiä, vaan olla täydentämässä olemassa olevia järjestelmiä sähkönkulutusta vähentämässä. 

Teknologialla toteutettua kalvoa voidaan hyödyntää pinnoitetuissa ikkunoissa esimerkiksi rakennuksissa ja autoissa. 

”Olemme vielä alkuvaiheessa kaupallistamispyrkimyksissämme, joten meillä ei ole yhtään tuotetta markkinoilla, mutta pyrimme tekemään yhteistyötä joidenkin lasiyhtiöiden kanssa ja toivomme, että voimme laajentaa tätä tulevina vuosina”, Ayyush Jaiswal sanoo. 

CoolCellulose-projekti 

Haaste: Kuinka luodaan selluloosakalvoja, jotka jäähdyttävät passiivisesti lämpösäteilyn avulla? 

Ratkaisu: VTT:llä kehitetään passiivista jäähdytysratkaisua ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Cool Cellulose on energiaa säästävä ikkunakalvo, joka mukautuu sääolosuhteisiin ja mahdollistaa rakennusten passiivisen jäähdytyksen ja lämmityksen. Ratkaisu perustuu uusiutuvaan kasvipohjaiseen nanoselluloosaan, jota voidaan käyttää kalvona tai pinnoitteena. 

Uusimmat