Harri Haapaniemi katsoo kohti kameraa.

Pinja: Teollisuuden ohjelmistotalo digitalisoi metsästä sahattuun lopputuotteeseen

Suomen sahateollisuuden viime vuosien suuret uusinvestoinnit innovatiivisiin tuotantoteknologioihin on siivittänyt myös Pinjan palveluja sahasegmentillä. Sen lisäksi, että Pinja on ollut metsäteollisuuden kumppanina metsän raaka-ainevirtojen optimoinnissa, yhtiö on ollut vahvasti esillä uusien, modernien sahalinjojen toiminnanohjausratkaisuiden myötä. 

”Olemme tehneet yhteistyötä Pinjan kanssa useita vuosia ennen lokakuussa vihittyä, teknologialtaan maailman nykyaikaisinta Rauman sahaa. Sahoillamme on ollut käytössä jo useita vuosia Pinjan toimittama keskitetty karkeasuunnittelun ohjelmisto. Lisäksi Pinja on toimittanut kaikille sahoillemme, ja myös Metsä Woodin puutuotetehtaille, MES-järjestelmän ohjausta ja raportointia varten. Koko Rauman sahan tuotantoketjun hienosuunnittelu ja raportointi tehdään MES-järjestelmässä, ja järjestelmään on liitetty kaikki sahalinjan laitetoimittajat”, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi Metsä Fibren Rauman sahalta.

Raumalla Pinjan palvelupakettiin sisältyi myös Rauman investointihankkeen suunnitteluvaiheeseen kehitetty simulointityökalu, digitaalinen kaksonen, jolla haluttiin varmistaa, että suunnitellun sahalinjan syöte menee läpi asetetuin parametrein kuivaamoita myöten. Kapasiteetin pitää riittää puukentältä valmiiseen asiakaspakettiin. Viime vuonna Pinja ja Junnikkala tekivät vastaavan toimitussopimuksen Junnikkalalle Ouluun ensi vuoden lopulla valmistuvaa huippusahaa varten. Junnikkala on Pohjan­maalla toimiva vientivetoinen puun­jalostus­yhtiö, jolla on takanaan yli 60-vuotinen historia.

Pinja on voimakkaasti kasvava ja kansainvälistyvä yhtiö, jonka vuosiliikevaihto ylittää tänä vuonna 50 miljoonaa euroa, henkilöstöä on 550 ja asiakkaita 30 maassa. Pinjan alkutaival alkoi Protaconina vuonna 1990. Parina seuraavana vuosikymmenenä yritys erikoistui selainpohjaisten ratkaisujen tuottamiseen valikoiduille toimialoille. Viimeisen viiden vuoden aikana yritys on kasvanut sekä omin voimin että yritysostoin, joiden joukossa olivat muun muassa ARROW, SWD, Netwell sekä Powen – kaikki teollisen digitalisaation palvelu­yrityksiä. Vuonna 2020 mukaan liittyi PiiMega, joka on erikoistunut metsäteollisuuden toimitus- ja tuotantoketjun ohjelmistoihin. Kuluvana vuonna 2022 yhtiö on ostanut teollisuuden digitalisaatio- ja tekoälyratkaisuihin erikoistuneet Jubic Oy:n sekä Oiwa Solutions Oy:n.

”Pinja on erittäin vahvasti mukana metsäteollisuuden digitalisoinnissa, missä teollisuuden uudistumisella ja digitalisaatiolla on juuri nyt vahvaa kysyntää luonnonvarojen tehokkaampaan ja vastuullisempaan hyödyntämiseen, kiertotalouden ratkaisuihin sekä hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseen. Pinja toimii asiakkaansa kumppanina kohti digitalisaatiota ja teollista uudistamista. Olemme oppaana ja ratkaisutoimittajana liiketoiminnan kehittämisessä tuotannon koko arvoketjussa”, lupaa Pinjan toimitusjohtaja Veli-Matti Nurminen.

Uusimmat