Koko uransa TVO:lla tehnyt Jarmo Tanhua oli tekninen johtaja, kun Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön rakentaminen alkoi vuonna 2005. Nyt, kun projekti on loppusuoralla, hän on ollut toimitusjohtaja jo 14 vuotta.
”Kyllähän tämä hyvältä tuntuu, vaikka käyttöönotto vielä jatkuukin. Varsinainen päätyömme, eli jatkuva luotettava sähköntuotanto, alkaa vasta sitten, kun laitos on kunnolla käynnissä”, Jarmo Tanhua sanoo.
Usko hankkeeseen ei 13 vuoden myöhästymisestä huolimatta horjunut.
Tiedän, että tulossa on hyvä laitos. Joka kerta kuitenkin harmittaa, kun joudumme kertomaan lisäviiveestä.
Tanhua suhtautuu optimistisesti siihen, että säännöllinen sähköntuotanto alkaisi joulukuussa viimeisimmän aikataulun mukaisesti.
”On kuitenkin parempi löytää kaikki mahdolliset viat nyt, eikä käyttöönoton jälkeen.”
Ydinvoima nosteessa
Rakennushankkeen alussa ydinvoima herätti paljon vastustusta. Nyt asenteet ydinvoimaa kohtaan ovat suosiollisempia kuin koskaan.
”Maailma on muuttunut paljon, ja nyt ymmärretään paljon laajemmin, että todella tarvitsemme sitä sähköä, minkä Olkiluoto 3 pystyy tuottamaan”, Tanhua sanoo.
”Edut, jotka ydinvoimalahankkeella nähtiin silloin, ovat kuitenkin ihan samat kuin nytkin: jo silloin hanketta perusteltiin ilmastonmuutoksella, sähköomavaraisuudella ja sähkön hinnalla. Nyt tiedetään, että fossiilisista energianlähteistä on luovuttava kokonaan, eivätkä uusiutuvat energianlähteet yksinään riitä. Viimeaikaiset tapahtumat ovat luonnollisesti korostaneet sähköomavaraisuuden ja sähkön hinnan vakauden merkitystä.”
Tanhuan mukaan merkitystä on myös sillä, että Suomessa on hyvät kokemukset ydinvoimasta.
”Ydinvoima on osoittautunut turvalliseksi ja vakaaksi energianlähteeksi. Posivan ydinjätteen loppusijoitushankkeen ansiosta viimeinenkin epäselvä asia, eli kysymys ydinjätteestä saadaan ratkaistua.”
Ydinvoiman merkitys vakaana ja ennustettavana energianlähteenä on kasvanut sitä mukaa kun tuulisähkön osuus energiasta on kasvanut.
Teollisuus tarvitsee sähköntuotannon ennustettavuutta. Investointeja voidaan tehdä vain, jos tiedetään, että energiaa on varmasti saatavilla ennustettavalla hinnalla.
Myös kuluttajat kaipaavat vakautta. Sähkön hinta nousi jo viime talvena huippulukemiin, ja ensi talvesta odotetaan pahempaa. Olkiluoto kolmosen valmistumista odotetaankin nyt kuin kuuta nousevaa.
”Olemme Suomessa valitettavan riippuvaisia sähkön tuonnista, sillä tuonnin osuus on 20 prosenttia. Olkiluoto 3 ei tuontiriippuvuutta lopeta, mutta puolittaa sen.”
Olkiluoto 3 tulee olemaan Suomen suurin sähköntuotantolaitos. Laskennallisesti se tulee täydellä kapasiteetillaan tuottamaan noin seitsemäsosan Suomessa käytettävästä sähköstä.
”Tämän mittakaavan laitoksella on iso merkitys sähköntuotannon ja hintatasonkin vakauttajana.”
Ydinvoiman tulevaisuus
Olkiluoto 3 on ensimmäinen käyttöönotettava ydinvoimalayksikkö Suomessa yli neljäänkymmeneen vuoteen. Neljäskin yksikkö oli aiemmin suunnitelmissa, mutta peruuntui kolmosyksikön viivästyttyä. Tänä vuonna myös Hanhikiven ydinvoimalahanke peruuntui, kun Fennovoima irtisanoi sopimuksen venäläisen laitostoimittajan kanssa.
”Fennovoiman tuottamalle sähkölle olisi ollut käyttöä. Nyt se jää tulematta, ja jotakin pitää tehdä, jotta sähköä riittää myös tulevaisuudessa. Olemme edelleen varsin riippuvaisia naapureistamme”, Tanhua pohtii.
Siihen hän ei halua ottaa kantaa, kaivetaanko Olkiluoto nelosen suunnitelmat vielä esiin.
”Otetaan ensin rauhassa kolmosyksikkö kunnolla käyttöön ja mietitään sitten”, hän sanoo.
Hän kuitenkin uskoo, että lisää ydinvoimaloita tulee, mahdollisesti isojakin yksikköjä.
”Uskon, että ydinvoimaloita rakennetaan tulevaisuudessakin, mutta milloin ja millaisia laitoksia, sitä ei vielä tiedä kukaan. Sähkön kulutus kuitenkin kasvaa, ja nykyisiä voimalaitoksia pitää jollakin aikavälillä korvata. Kaiken uuden kapasiteetin pitää lisäksi olla päästötöntä”, Tanhua sanoo.
Olkiluodon kolmosestakin voi tulla vielä joskus kannattava.
”On totta, että investoinnin takaisinmaksuaika on pitkä, mutta ydinvoimalat on suunniteltu 60 vuoden käyttöä varten. Lopullinen kannattavuus nähdään vuosikymmenien kuluessa.”
Jarmo Tanhua
toimitusjohtaja, TVO
Koulutus:
diplomi-insinööri, Tampereen teknillinen korkeakoulu
Tekniikan kunniatohtori, Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Luottamustoimet:
Posivan hallituksen puheenjohtaja, paikallisen Osuuspankin hallituksen puheenjohtaja
Perhe:
naimisissa, kolme kotoa lentänyttä, opiskelevaa ja pesäpalloilevaa tytärtä
Harrastukset:
Rakkain harrastus on pesäpallokatsomossa istuminen. Nauttii myös luonnosta, mökin terassilla istuskelusta ja golfista.
3 x uran huippuhetket
1. Paras ja ikimuistoisin hetki on tietenkin Olkiluoto 3:n sähköntuotannon aloittaminen tänä vuonna. Sen eteen on tehty töitä vuosikymmeniä.
2. Uran alkupuolelta tulee mieleen sähkölaitteistoprojekti, jossa olin ensimmäistä kertaa projektipäällikkönä. Vuosihuollossa huomattiin, että sehän toimi juuri niin kuin pitääkin. Onhan se juhlan paikka!
3. 2000-luvun alussa pääsin ensimmäiseen varsinaiseen esimiestehtävään kunnossapitopäälliköksi. Se oli hienoa aikaa: opin paljon johtamisesta ja ihmisten kanssa toimimisesta, ja toisaalta se oli hektistä, päivän päälle työtä ihan ydinvoimalatyön ytimessä.
Olkiluoto 3 koekäytössä
Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön sähköntuotanto alkoi 12.3.2022. Kyseessä on koekäyttövaihe, jonka aikana on tarkoitus testata kaikkea mahdollista ja ratkaista mahdolliset ongelmat, ennen kuin sähköntuotanto täydellä kapasiteetilla alkaa.
Koekäytön aikana laitosta testataan erilaisilla tehotasoilla. Elokuun lopussa suunnitelmissa oli 60 prosentin käyttötehon testaukset, 80 prosentin testeihin päästään aikataulun mukaan syyskuussa ja lokakuussa on tarkoitus alkaa testata laitosta täydellä teholla.
Ennusteet voivat kuitenkin muuttua, sillä tarvittavat korjaus-, huolto- ja tarkastustyöt tehdään koekäytön aikana. Koekäytön aikana onkin ollut jo useampi huoltokatko, ja käyttöönoton aikataulua on jouduttu siirtämään eteenpäin. Nyt tavoite on asetettu joulukuulle.