Edessämme on jälleen uusi teknologinen murros. Se perustuu tieteen läpimurtoihin muuttaen taloutemme ja elämämme perusteellisemmin kuin viime vuosikymmenten digitalisaatio. Murros tarjoaa uusia mahdollisuuksia lähes jokaisella toimialalla ruoantuotannosta rakennusteollisuuteen ja terveydenhuollosta prosessiteollisuuteen.
Globaaleihin ongelmiin ainutlaatuisia ja toimialoja mullistavia ratkaisuja löytyy syväteknologian eli tieteen ja teknologian läpimurtoja kaupallistavilta kasvuyrityksiltä. Siksi nopeasta ja kestävästä kasvusta kiinnostuneiden perinteisten yritysten kannattaa ryhtyä niiden kanssa yhteistyöhön.
Pari vuotta sitten esitin, että Suomen kannattaa ryhtyä ratkomaan haasteita ja nousta globaaliksi kärkimaaksi erityisesti näillä aloilla: biotekninen ruoantuotanto, kvanttiteknologia, pienet ydinreaktorit, muovin kemiallinen kierrätys ja materiaalien käytön optimointi. Jatkoin Syväteknologian taskukirjassa eksponentiaalisen toivon polun kartoittamista keskittymällä nopeasti nousevaan liiketoiminnan muotoon: syväteknologian startupeihin.
Meillä on tällaisia kiinnostavia startupeja on kiitettävästi. Niiden skaalaaminen maailmanluokan toimijoiksi edellyttää yritysyhteistyötä. Suomalaisia startupeja kannattaa tukea, jotta niiden tuotanto saadaan kasvatettua maailmanluokan liiketoiminnaksi. Näin luodaan kasvuyritysten kautta Suomeen uusia teollisuudenaloja ja kansainvälistä liiketoimintaa.
Vuosikymmenten aikana Suomessa kertynyt ainutlaatuinen osaaminen mahdollistaa maailmanluokan läpimurrot. Kestävää kasvua tukevat startup-yrityksemme voivat nousta erityisesti näiltä syväteknologian aloilta: uudet materiaalit, nanoelektroniikka ja terveysteknologia. Näillä aloilla voimme ratkaista maailman resurssipulaa, luoda hiilineutraalia yhteiskuntaa ja parantaa ihmisten elämää. Vahvuusalueemme kytkeytyvät muiden Pohjoismaiden ja Baltian osaamiseen. Meillä on mahdollisuus hyödyntää tämä jopa epäreilu pohjoinen kilpailuetu toimimalla aikailematta.
Loikka laboratoriosta tehdastuotantoon voi maksaa kymmeniä miljoonia euroja. Siksi uusien ratkaisujen skaalaaminen nopeasti globaaleiksi edellyttää yhteistyötä syväteknologian startupien ja suuryritysten välillä. Jättäytymällä pois syväteknologian kiihtyvästä kehityksestä yritys voi tulla syrjäytetyksi markkinoilta pikavauhtia.
Tie talouden huipulle nousee syväteknologian startuppien kautta, ja murros tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös metsäteollisuudelle. Kehotan metsäalan yrityksiä tarttumaan syväteknologian mahdollisuuksiin nyt. Nopeimmat voittavat kilpailun.
Antti Vasara, toimitusjohtaja
VTT