SilvaTracen Traceable Tree on palvelu, joka käyttää lohkoketjuteknologiaa puun tuotantoketjun jokaisen vaiheen tallentamiseen. Alkuperän jäljittämistä käytetään sujuvasti jo esimerkiksi vaate- ja ruokateollisuudessa. Traceable Tree -sovelluksen kehittäjät uskovat, että myös puunkäyttäjät ovat entistä enemmän kiinnostuneita tuntemaan käyttämänsä puun alkuperän.
”Haluamme olla korjaamassa kohtaamisongelmaa, jossa erilaiset puun käyttäjät eivät koe löytävänsä haluamaansa spesifiä, hyvälaatuista puuta pienempimääräiseen käyttöönsä. Markkinaa ylispuulle ja luomupuulle olisi – vaikka tietynlaisena premium-palveluna”, tarkentaa toiminnanjohtaja Marianne Koppatz, joka on yksi lohkoketjuteknologiaa hyödyntävän Traceable Tree -palvelun kehittäjistä.
Traceable Tree -sovelluksen kehittäneessä SilvaTracessa uskotaan, että kuluttajia ja yrittäjiä kiinnostaa puun alkuperä; kuka tämän puun on kasvattanut, mistä se on tullut ja miten metsää on hoidettu. Esimerkiksi huonekaluteollisuudessa arvostettaisiin mahdollisuutta löytää helpommin tarpeisiin sopivaa tai erikoisempaa kotimaista puuta vaikkapa puulajin tai laadun perusteella. Traceable Tree tarjoaa puuta käyttäville yrityksille ja metsäomistajille molempia palvelevan toimivan verkoston.
Puun tietoja tuottava ja tietoja osallisten kesken jakava Traceable Tree -palvelu haluaa antaa kuluttajalle mahdollisuuden valita. Samalla se tuottaa parempaa arvoa puutuotteita valmistaville yrityksille ja metsänomistajille. Palvelua rakennetaan yhteistyössä tutkijoiden kanssa. Muun muassa Jyväskylän yliopiston ja LUKEn tutkijoiden tutkimusten perusteella puun käyttäjälle voidaan sovelluksen avulla kertoa tietoa vaikkapa metsän ekologisuudesta, lahopuun määrästä tai muista kestävän kasvatuksen menetelmistä.
”Kuluttaja on valmis maksamaan luomusta ja ekologisesta puusta. Kuinka paljon, se on hyvä kysymys, mutta tarjontaa pitäisi olla myös yksilöllisemmälle puulle. Kun haluttua, oikeanlaista, laadukasta puuta voidaan tarjota juuri sellaista tarvitseville tahoille, puu pystytään myös hinnoittelemaan paremmin”, Koppatz uskoo.
”Meillä on käynnissä neuvottelut metsäalan edelläkävijänä tunnetun Aari Yhteismetsän kanssa, joka haluaa erottua premium-palvelua tuottavana metsätoimijana, mutta rahoitusta tarvittaisiin, että pääsisimme kunnolla osoittamaan palvelun tarpeen ja toimivuuden”, Marianne Koppatz sanoo.
SilvaTrace
SilvaTrace on kuuden aktiivisen toimijan luoma yhteisö, jonka tekijöitä yhdistää kestävä kehitys, paremman tulevaisuuden luominen digitalisaation avulla.
SilvaTrace aloitti toimintansa syksyllä 2019 ja on ottanut osaa useisiin innovaatiokilpailuihin kuten Uusi Puu -kilpailuun keväällä 2021.
Teksti: Tuija Holttinen
Kuva: SilvaTrace