”Mietimme tarkasti, mitä teemme, sillä asiakkaan edun on oltava ykkösasia. Myös kustannustehokkuus sekä kestävä kehitys ohjaavat tuotekehitystyötä ja päätöksentekoa”, sanoo filosofian tohtori, fyysikko Viivi Villa-Nuottajärvi.
Hän on vetänyt vuoden alusta paperikonekudosten tuotekehitystä Valmet Fabrics -liiketoiminnassa. Tätä aiemmin hän on toiminut Valmetin teollisuusoikeuspäällikkönä ja vastaa edelleen Fabricsin patenttisalkusta.
Villa-Nuottajärvi sanoo nimityksensä olevan osa liiketoiminnan muutoksia, joita vuonna 2020 taloon tullut liiketoimintajohtaja Tero Kokko on alkanut viedä organisoidusti ja tarmokkaasti eteenpäin.
Paperikonekudokset ja suodatinkankaat ovat osa Valmetin Service-liiketoimintaa vakaan liiketoiminnan segmentissä. Paperikonekudosten tuotantolaitokset ovat tällä hetkellä Tampereella ja Juankoskella. Kolmas tehdas on Tianjinissa Kiinassa. Märkäviirat, puristinkudokset, beltit ja kuivatusviirat ovat paperikonekudosten keskeiset tuoteryhmät.
”Parannamme tuotteiden käyttöikää, etsimme uusia materiaaleja ja uudenlaisia lankatyyppejä sekä uusia ympäristöystävällisiä ratkaisuja. Kestävän kehityksen mukanaan tuomien polymeerien ja sidoslankojen pitää kestää siinä missä konventionaalisetkin materiaalit kestävät. Haastetta riittää, mutta sama haaste on myös kilpailijoilla”, Villa-Nuottajärvi sanoo.
Valmet Fabricsin kärkituote on paperi-, kartonki- ja sellukoneiden puristinosassa vettä rainalta poistamassa olevan kenkäpuristimen beltti, Valmet Black Belt. Sen polymeeriseokselle on haettu patenttia, ja se on myönnetty jo useissa maissa. Patentin suojapiiri on hyvin laaja ja yksi Valmetin tuotekehityksen ylpeyden aiheista.
Koska kysyntä paino- ja kirjoituspaperikoneille on laskenut ja laskee kaiken aikaa, Valmet panostaa myös tuotekehityksessä strategian keskiössä oleviin pehmopaperi-, sellu- ja kartonkikoneisiin.
”Edellytän, että kun suuntaamme tuotekehitysresurssejamme, siellä pitää näkyä nämä kolme tuotesegmenttiä. Paino- ja kirjoituspapereille meillä on jo hyvät tuotteet”, Viivi Villa-Nuottajärvi sanoo.
Yhtiön toinen fokus on tuotekehitysportfolion tarkastaminen ja kehittäminen siihen suuntaan, että se vastaa strategiaa.
”Päivittäisessä työssäni vien eteenpäin tuotekehitystiimiemme työn tavoitteiden kirkastamista, jotta tuotekehitysresurssimme saadaan keskitettyä uusien tuotteiden kehittämiseen ja olemassa olevien tuotteiden parantamiseen entisestään.”
Teksti Leif Lindberg
Kuva Valmet