Päästömittauksia ilmassa

Suomalainen startup-yritys Aeromon on kehittänyt mittausjärjestelmän, jonka avulla voidaan kartoittaa yli 70 erityyppistä teollisuuden ympäristöpäästöä.

Koska laite painaa vain noin kilon, sen voi asentaa lennokkiin ja viedä keräämään mittaustietoa mihin tahansa teolliseen ympäristöön. Mittauksia voi myös suorittaa kantamalla laitetta kädessä tai asentamalla se kiinteästi johonkin paikkaan pitempiaikaista seurantaa varten.

Laitteessa on lukuisia sensoreita eri kohdekaasuille, ja se lähettää mittatuloksen saman tien Aeromonin pilvipalveluun analysoitavaksi.

”Esimerkiksi paperitehtaalla voi olla pakollisia mittauksia, joita pitää tehdä hankalissa paikoissa. Lennokin avulla ehtii kartoittaa monta kohdetta päivän aikana”, kertoo Aeromonin toimitusjohtaja Teppo Virkkula.

Tällä hetkellä muilla ei ole tarjolla vastaavaa palvelua. Perinteisesti päästömittauksia on tehty raskaammilla laitteilla, joiden tiedot eivät välity nopeasti pilveen eikä niitä voi laittaa lentävän laitteen kyytiin.

”Teemme päästömittauksia uudella tavalla, nopeammin, ketterämmin ja halvemmalla. Tulokset ovat tieteellisesti luotettavia ja hyödyntävät asiakasta omien päästöjen analysoinnissa”, Virkkula ­kuvailee.

Idea merenkulusta

Aeromonin alkuperäinen yritysidea oli laivojen päästöjen kartoittaminen: rannikon lähellä liikkuvien laivojen päästöjen seurannasta puuttui toimiva teknologia, joten yritys alkoi kehittää siihen tarpeeseen soveltuvaa järjestelmää.

”Keksimme, miten dronen avulla saa valvottua merenkulun päästöjä kustannustehokkaasti. Mittalaite kiinnitetään lentolaitteeseen, joka lentää laivan pakokaasupilven läpi ja kerää sensoreihinsa päästötietoja”, Virkkula kertoo.

Mittausalustan huomattiin pian soveltuvan monenlaisiin muihinkin tarpeisiin esimerkiksi metsäteollisuudessa. Sitä voidaan hyödyntää myös kaatopaikkojen mittauksissa tai liikenteen päästömittauksissa.

”Energiateollisuuden työturvallisuusselvittelyssä mittalaitteestamme on apua. Uutuutena on tulossa melumittaukset meluisilla tehdasalueilla”, Virkkula listaa.

Jopa 95 prosenttia Aeromonin asiakkaista on kansainvälisiä eli Suomen rajojen ulkopuolella.

Tunnustettua osaamista

Aeromonin Emission Monitoring System -mittausjärjestelmän teknologia ja toimintakyky palkittiin Frost & Sullivanin European Industrial Internet of Things Customer Value Leadership Award -tunnustuspalkinnolla. Sitä kiitettiin asiakkaiden tarpeisiin taipuvasta sensoriikasta ja sen kehittelystä.

”Tuntuu erittäin hienolta, että meidän tuotteemme on huomattu ja saa tunnustusta. Asiakkaidemme tarpeet ovat kuitenkin kaiken tuotekehittelymme ydin”, Virkkula toteaa.

Aeromon
  • Perustettu: 2015
  • Henkilöstöä: 5
  • Toimipaikka: Helsinki
  • Visio: Aeromon haluaa olla globaali johtava toimittaja hajapäästömittausten ratkaisuissa

Teksti Susanna Cygnel
Kuva Aeromon

Uusimmat