Paperiteollisuus on tuttua Stora Enson traineelle Mikko Koskiselle kesätyöajoista lähtien. ”Olen työskennellyt muun muassa Anjalankosken ja Myllykosken paperitehtailla sekä valmistumisen jälkeen Kemiran R&D Centerissä.”
Stora Enso käynnisti syyskuussa maailmanlaajuisen trainee-ohjelman, johon on palkattu 22 nuorta aikuista. Tavoitteena on kasvattaa heistä osaajia, jotka voivat myöhemmin sijoittua johtajiksi Stora Enson toimipaikkoihin.
Puolitoista vuotta kestävä ohjelma tarjoaa työtä ja koulutusta vasta- tai hiljattain valmistuneille nuorille ammattilaisille. Yli 2 700 hakijan joukosta valitut traineet ovat kotoisin Suomesta, Ruotsista, Kiinasta, Brasiliasta ja Keski-Euroopasta. Joukossa on sekä paperialan insinöörejä että lupaavia bisnesammattilaisia. Osallistujia yhdistävät kiinnostus kansainväliseen toimialaan ja valmius muuttaa työn perässä.
Trainee-ohjelmassa työskentelee muun muassa Aalto-yliopiston teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2010 valmistunut 29-vuotias suomalainen paperi-insinööri Mikko Koskinen. Hän vaihtoi kehitysinsinöörin työt Sappi Fine Paper Europen Kirkniemen paperitehtaalla trainee-pestiin Stora Enson Imatran tehtailla. Vinkin ohjelmasta Koskinen sai verkkoyhteisöpalvelu LinkedInin kautta.
Koskinen on työskennellyt elokuusta lähtien Imatralla tuotantoinsinöörinä. Hän huolehtii kahden kartonkikoneen toiminnasta ja tehtyjen investointien jälkeisistä aloitustoimenpiteistä, optimoinneista ja koeajoista. Osa ajasta kuluu kartonginvalmistusprosessin opiskeluun.
Oppia ympäri maailman
Trainee-ohjelmaan palkattujen työajasta vajaa kolmannes kuluu koulutukseen liittyviin opintoihin ja loput vakituiseen työhön. Stora Enson lisäksi opintoja järjestää sveitsiläinen International Institute for Management Development (IMD). Koulutukseen sisältyvät kolmen kuukauden ulkomaankomennus ja kahden viikon vapaaehtoistyörupeama Beihaissa Kiinassa helmikuussa 2014.
IMD:n kampuksella Lausannessa traineet keskittyvät johtajuuteen, strategiaan ja kestävään kehitykseen sekä katsovat Stora Ensoa ulkopuolisen silmin muun muassa investoijan näkökulmasta.
”Pidän trainee-ohjelmaa kaikin puolin monipuolisena ja kiinnostavana kokonaisuutena. Traineet ovat varmasti hakeneet ohjelmaan erilaisista syistä, mutta uskon, että kansainvälisyys on monen kohdalla yhdistävä tekijä”, arvioi Koskinen.
Koskinen toivoo pääsevänsä ohjelman edetessä entistä paremmin perille Stora Enson eri toiminnoista ja kansainvälisen organisaation tarjoamista uramahdollisuuksista. Hänen mielestään on mahdotonta olettaa, että kattavan työuran pystyy tekemään vain yhdessä paikassa. Ympäristönvaihdokset auttavat oppimaan ja kehittymään esimiehenä, paperiteollisuuden ammattilaisena ja mahdollisesti johtajana tulevaisuudessa, Koskinen uskoo.
Teksti: Ari Rytsy
Kuva: Mikko Nikkinen